Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

Amnesia: The Dark Descent


Μετά την επιτυχία του πρωτότυπου adventure από τη Frictional Games, Penumbra και Penumbra Overture, έρχεται το Amnesia: The Dark Descent, με ακόμα πιο άγριες προθέσεις και πιο ολοκληρωμένο gameplay.
Η σειρά ξεκίνησε σαν ένα απλό πείραμα για εναλλακτικά gameplay και κατέληξε σε 3 από τα καλύτερα adventure games τρόμου. Το Amnesia, όχι μόνο στέκεται επάξια πλάι στους προγόνους του αλλά τους ξεπερνάει κι’ όλας (κατά την ταπεινή μου άποψη).
Ο κόσμος του, βυθισμένος στο σκοτάδι, με έντονο το μεταφυσικό στοιχείο, θυμίζει ιστορία του H.P. Lovecraft. Η ατμόσφαιρα εκπληκτική και αν ξεχαστείτε για λίγο μπορεί να πάθετε συγκοπή. Ε, καλά υπερβολές. Πάντως μη γελιέστε: Το παιχνίδι ΕΙΝΑΙ τρομακτικό και αν το παίξετε με δυνατή ένταση (με καλά ακουστικά ότι καλύτερο) και ελάχιστο φως, σίγουρα θα πάρετε κάποιες τρομάρες.
Το σενάριο δεν θα το αποκαλύψω, πέρα από όσα γνωρίζει ο παίκτης από την αρχή: Το όνομά σας είναι Daniel και … δεν θυμάστε τίποτα άλλο! Ξυπνάτε σε ένα εγκαταλειμμένο κάστρο γύρω στο 1800, γνωρίζοντας ότι κάποιος ή κάτι σας κυνηγάει. Με μοναδικό σας όπλο το φως, ξεκινάτε να ανακαλύψετε τι συμβαίνει.  Όσο πεζό και να ακούγεται το σενάριο, πιστέψτε με γίνεται όλο και πιο ενδιαφέρον! Άλλωστε το παιχνίδι επικεντρώνεται γύρω από το να ‘πει’ μια καλή ιστορία και όχι να πωρώσει με ειδικά εφέ και δράση.
Μιας και ανέφερα όμως τα ειδικά εφε, αξίζει να αναφέρω πως τα γραφικά του είναι πάρα πολύ καλά. Είναι χτισμένο σε δική του μηχανή.
Το Amnesia όπως και οι προκάτοχοί του προσφέρουν ένα διαφορετικό τρόπο παιχνιδιού. Αντί να τρέχετε και να πυροβολείτε  ότι βρεθεί στο πέρασμά σας,  πρέπει να κρύβεστε ή να το βάζετε στα πόδια όταν συναντήσετε κίνδυνο.  Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο όμως, είναι η αλληλεπίδραση με το περιβάλλον. Σηκώνετε αντικείμενα, τα πετάτε, τα κομματιάζετε, ανοιγοκλείνετε πόρτες κ.α., όλα με την αντίστοιχη κίνηση του ποντικιού (κρατώντας κλικ και σέρνοντας) ! Άλλωστε το Amnesia είναι σε πολύ μεγάλο ποσοστό βασισμένο στη φυσική (physics).


Ο χαρακτήρας σας, δεν είναι κάποιος υπερήρωας και θα σας ειδοποιεί όποτε τρομάζει. Το σκοτάδι θα του προκαλεί ανησυχία και πρέπει να αποφύγετε να είστε πολύ ώρα χωρίς φώς. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε πηγές φωτός όπως κεριά ή ένα φανάρι που θα βρείτε στην πορεία. Ακόμη, στη θέα και μόνο των τεράτων, ο Daniel αρχίζει να αγχώνεται και να βαριανασαίνει, προκαλώντας πολλές φορές και σε εσάς, ψυχαναγκαστικό τρόμο. Για να φοβάται αυτός, κάτι ξέρει.
Η κατάσταση του παίκτη δεν εξαρτάται μόνο από την φυσική υγεία του αλλά και από την ψυχική κατάστασή του. Όσο παραμένετε στο σκοτάδι ή αντιμετωπίζετε εχθρούς, ο Daniel χάνει σιγά σιγά τα λογικά του!
Κάτι τελευταίο που πρέπει οπωσδήποτε να αναφέρω, είναι πως το Amnesia, έχει ανεβάσει αρκετά τον πήχη στο θέμα βίας και φρίκης, σε σχέση με τους δύο προηγούμενους τίτλους.
Επίσης, το game δεν αποτελεί συνέχεια των ιστοριών του Penumbra, αλλά είναι μια αυτοτελής ιστορία (με λίγα κενά στο τέλος….).



Το παιχνίδι μπορείτε να το βρείτε στο Steam, για 15€.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου